Kirjoittelempas nyt jotain Xinhuan sairaalasta. Sairaala-alue on jättimäinen. Sairaalaa ympäröi aivan mielettömän kaunis puistoalue, jossa hoitajat viettää ruokatuntiaan ja potilaat tapaa omaisiaan. Meidän talossa on muistaakseni 16 kerrosta. Osastolle pääsee kahdella hissillä, joissa työskentelee aina hissineiti. Potilaat, vieraat tai henkilökunta ei itse paina hissin nappeja. Portaita käytetään vähemmän, mutta itse kyllä vältän nuita hikisiä hissejä viimeiseen asti. Kiinassa tupakoidaan lähes joka paikassa, eikä edes sairaalassa tupakointia suuremmin rajoiteta. Bekingiin kyllä tulee kuulemma toukokuun alusta voimaan laki, että julkisilla paikoilla ei saa tupakoida. Ihan huippua! Kerrankin joku järkevä sääntö hallitukselta, mutta miksi se ei koske Shanghaita?! Tästä 5000 yanin sakkouhka virastoille tms. ja yksityishenkilöille korkeintaan 300 yanin nipsautus. Naiset polttavat vain harvoin.


Yhdessä huoneessa on keskimäärin kahdeksan potilasta. Huoneen hinta oli huomattavasti kalliimpi esimerkiksi kahden hengen huoneessa. Jokaisessa huoneessa on yksi wc. Tänäänkin oli aika järkkyä kun kaksi naista makasi vierekkäin synnytyssalissa. Toinen naisista vietti kahden tunnin rentoutumisaikaa,  koska synnytys oli jo ohi. Toinen taas huusi täyttä kurkkua jalat levällään ja yritti saada poikansa maailmaan.

Odottava äiti tulee sairaalaan heti kun epäilee olevansa raskaana. Mikäli lääkäri vahvistaa raskauden, raskaana oleva voi jäädä töistä pois välittömästi. Kiinassa pidetään tärkeänä, että odottava äiti lepää kunnolla odotusaikanaan. Äitiyspäivärahaa ei kuitenkaan makseta. Seuraavan kerran nainen tulee sairaalaan 16-raskausviikolla. Äiti käy sairaalassa 16 raskausviikon jälkeen joka neljäs viikko ja 35 raskausviikon jälkeen kerran viikossa. Sairaalan viereiseen asuntolaan muutetaan lasketunajan lähestyessä ja synnytysmerkkien alkaessa nainen muuttaa sairaalan huoneeseen. Sairaalassa ollaan normaalin synnytyksen jälkeen tavallisesti 3 vuorokautta ja section jälkeen 4-5 vuorokautta. Ensimmäinen ja samalla ainut neuvolakäynti vauvalla on kuuden viikon ikäisenä. Neuvolakäynnillä on mukana yleensä lapsen ja vanhempien lisäksi isoäidit ja isoisät. Tutkimushuoneessa on todella ahdasta ja raskas ilma. Verho vedetään eteen ainoastaan gynekologisen tutkimuksen yhteydessä.

Kiinan hallitus on kieltänyt hoitohenkilökunnan kertomasta vauvan sukupuolta, sillä poikalapset ovat arvostetumpia ja tieto aiheuttaa turhia abortteja ja naisten loppumista väestöstä. Yhden tutkimuksen yhteydessä hoitaja kuitenkin esitteli kuvaruudulta: "Tässä on pää, tässä on käsi, tässä on jalka ja tässä on penis!". Äidinkin ilme kirkastui, vaikkei hänelle kuvaruutua näytettykään...

Tänään olimme mukana kahdessa normaalissa alatiesynnytyksessä ja yhdessä sektiossa. Ensimmäinen poika syntyi napannuora kaulan ympärillä tasan kuukauden etuajassa. Toinen poika syntyi vain muutamia päiviä ennenaikaisena. Lapsen sydänäänet heikkenivät ja synnytys jouduttiin käynnistämään. Lapsi ei hengittänyt syntyessään, joten jouduttiin näkemään vielä elvytyskin. Onneksi  kaikki päättyi kuitenkin onnellisesti.

Äiti saa koskettaa vauvaansa noin kaksi tuntia synnytyksen jälkeen. Vauva on tähän asti ihan eri huoneessakin kuin äiti. Äidin on levättävä synnytysvuoteella kaksi tuntia, jonka jälkeen hänet siirrettiin paareilla omaan sänkyyn.

Synnyttävä nainen ei saa kipulääkitystä synnyttäessään. Väliliha leikataan automaattisesti jokaiselta ensisynnyttäjältä. Ihon alle pistetään puudutusaineetta. Erilaista Suomen synnytyksiin verrattuna oli esimerkiksi se, että vauvan pään näkyessä äitiä painettiin yhden ihmisen voimin vatsaan, jotta vauva syntyisi nopeammin. Näytti hirveältä, eikä varmasti tuntunut mukavalta.

Keisarinleikkaukset ovat Kiinassa suosittuja. Noin puolet synnytyksistä on keisarinleikkauksia ja puolet alatiesynnytyksiä. Synnytysmuodon saa itse valita. Useat kiinalaiset pelkäävät synnytystä ja valitsevat siksi leikkauksen. Keisarinleikkaus maksaa 5000 rmb ja normi keissi 3500 rmb.

Kiinassa suositellaan runsasta maidon juomista raskausaikana. Ilmeisesti mikään ruoka ei ole kiellettyä tai rajoitettua raskaana olevalle. 

Isät eivät saa tulla synnytykseen. Äiti voi ostaa halutessaan henkilökohtaisen kätilön, joka on äidin luona koko synnytyksen ajan ja huolehtii äidin tarpeista.

Jos nainen tulee sairaalaan ja epäilee synnytyksen alkaneen, häntä ei voida enää päästää kotiin, vaikka synnytys ei vielä alkaisikaan. Kiinan hallitus oli tehnyt tällaisen linjauksen jonkin aiemmin tapahtuneen asian vuoksi.

Niinjoo - Kiinan hoitsut pääsee 55-vuotiaana eläkkeelle. (ISKÄ PST: kirjoitinko tuon oikein?).

Tässä hieman lätinää...