9.3.2008

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Käytiin huutaan äitiä hukkapaikassa

 

Kun bussireitti kotoa Zhoupuhun ja takaisin käy jo liiankin helposti, niin huomaa olevansa eksyksissä. Tehtiin se mitä ei saanut tehdä, kahdestaan ja kahdesti :) Unohdettiin koulunosoite ja bussinumerot kotiin ja muisteltiin, että ainakin 992 menee meidän koulun ohi. Ei mennyt, ajateltiin, että ehkä bussi vain heittää jonkin mutkan ja ihmeteltiin. Parin minuutin kuluttua, kun bussi oli kääntynyt noin 10 kertaa ja meidän suuntavaisto täysin sekoitettu, bussi pysähtyy, sammuu ja kaikki ihmiset nousevat bussista. Me ollaan hukassa. Kävely lähimmälle bussipysäkille ja kuskilta varmistus sille, että tällä pääsee takas Zhoupuhun. Zhoupussa noustiin sitten toisen bussin kyytiin ja nouuuu, taas väärä! Eka pysäkillä ulos, enää ei haluttu pääte pysäkille (hih) ja iltakävely kotiin samalla pimeällä kujalla kuin silloin edelliselläkin kerralla…

 

Ruokakokeiluja:

 

Kojusta ostettiin kasvistäytteiset lätyt (20 senttiä) – suolainen ja rasvainen kaalitaikina muutamalla sivumaulla höystettynä. Ihan hyvää, mutta en osta toiste.

 

Kojusta juoma Japanece pearlseillä. Elikkäs punaisenheranmakuinen lämmin liemi, jossa ui koostumukseltaan kokeilemisen arvoisia mustia, limaisia pikkupalleroita. (20 senttiä). Palleroissa pieni lakritsinen sivumaku.

 

Leipomosta herkullisen näköinen sämpylä (40 senttiä, kallis). Sisällä mustia makeita papuja tai jotain vastaavaa. Jäi syömättä.

 

Homehtuuko ruisleipä, jos sen lähettää Suomesta Kiinaan?

 

10.3.2008

 

Tänään taivaalla näkyi kuu, joka oli hymyilevän suun mallinen

 

Alkaa ehkä käydä tylsäksi kirjoitukset, kun kirjoitan aina matkasta Zoupparista kotiin. No, tänään mentiin taas väärään bussiin :). Koulunosoite oli kyllä mukana, näytimme osoitetta kuskille, kuski luki sen tarkasti ja viittoi kyytiin. Maksumaija otti meiltä puolet enemmän kuin normaalisti eli 10 sentin sijaan 20 ja kun oli maksettu, bussi pysähtyi ja kuski viittoi, että menkää pois! Joku enkkua puhuva matkustaja vaan sanoi, että ei tää sittenkään ole oikea bussi?! Kyllä se enkkua puhuva paikallinen oli ennen sitä kysynyt meiltä mihin ollaan menossa, jonka jälkeen kuski vasta tajusi, että ei hän meidän koululle aja. Ei se kuski sitä tahallaan tehny, mutta kyllä silti meinas pikkasen epätoivo jo iskee ja kuski saada kuulla kunniansa. Noustiin kuitenkin vain hiljaa pois ja odotettiin ainut tuttu ja turvallinen bussi 624.

 

Tänään oli ensimmäinen työpäivä. Minä, Tytti, Anne ja Jatta oltiin sydänsairauksien osastolla isossa länsimaalaisessa sairaalassa. Sairaala oli kyllä hieman pettymys. Lattiat kiilsivät, käsidesiä riitti, oli vipuja ja vempaimia, aidosta perinteisestä kiinalaisesta lääketieteestä muistutti ainoastaan vyöhyketerapiamatto nurkassa (matto, jolla nystyjä). Tytin mielsta sairaala on kylla likainen ja allo, mutta mun mielesta tosi siisti :). Renjin sairaalaan kuuluu monta isoa rakennusta, esimerkiksi talossa, jossa olimme tänään, on 15 kerrosta. Hississä työskentelee aina jakkupukuinen työntekijä valkoisissa hanskoissaan painamassa nappia, matkustajan ei tarvitse kuin ihailla lasiseinän läpi maisemia. Mitenkähän hissinnapinpainajat edistyvät urallaan? Lähdimme koululta 8.00 bussilla, jonka koulu meille järjestää joka paiva. Osastolla olimme noin 9.30. Tilojen esittelyn jälkeen lähdimme syömään eli noin klo 11.00. Ruokailu oli järjestetty pieneen huoneeseen vain meitä suomalaisia sairaanhoitajaopiskelijoita varten. Ruokajuomana oli kokista, alkupalana maailman parhaita ranskiksia ja pääruokana riisiä, munakasta ja jotain punaista lihaa. Nam! Ruokatunti kesti 2,5h! 13.30-14.45 apulaisosastonhoitaja kertoi meille englanniksi osastontoiminnasta ja eipä me sitten muuta tehtykään. Sairaala, tilat, välineet ja tavat muistuttavat hyvin paljon suomalaista sairaalaa, vaikka eroavaisuuksiakin löytyy. Aamuvuoro 8.00-16.00. Päivävuoro 8.00-20.00 ja yövuoro 20.00-8.00. Rankkaa on, toisin kuin meillä vaihtareilla. Sairaalassa on 1-8 hengen huoneita, joissa jokaisessa oma wc ja suihku. Wc:ssä oli muuten oikeat pöntöt! 1 hengenhuoneet oli vip-potilaille. Sairaalassakin saa polttaa tupakkaa, vaikkakaan ei potilashuoneissa. Lääkehoidostakin löytyi yhtenäisyyksiä Suomen kanssa, samoja nitroja käyttävät täälläkin. Jatkuvasti käytössä olevat lääkkeet tulevat potilaan nimellä varustettuna apteekista pienissä pussukoissa. Potilaskontakteissa ja esimerkiksi i.v. lääkkeiden sekoittelussa käytetään maskia, mutta ei hanskoja. Osastolla ei loppuen lopuksi olla kuin muutama tunti päivässä. Kysykää tästä sairaalasta jos jokin mietityttää…

 

11.3.2008 Ahistaa!!

 

Netti ei toimi tänäänkään! Toi bussi, joka meitä kuskaa sairaalaan on aivan järkyttävä! Jopa minulla on vaikeuksia tunkea sinne itseni ja vielä tukalampaa istua siellä, koska se on niin miniminimini! Lisäksi se on likainen ja työvaatteet ovat tukalat ja kokoa valtava! Aah, tulipas hyvä olo, kun sai valittaa :)

 

Työpäivä oli ihan kiva. Tänään saimme olla jo potilaskontakteissa, ottaa verenpainetta, sydänfilmiä ja katsoa hoitajien oikeaa työtä. Omaisilla on tosi iso rooli potilaan hoidossa. He auttavat asioissa, jotka meilläpäin hoitavat hoitajat. Mikäli potilaalla ei ole omaisia, tai he eivät kykene auttamaan, voi potilas ostaa korvikeomaisen. Sairaalamaksuun kuuluu vuode, petivaatteet ja paita, ei housuja. Kaikilla potilailla kuitenkin oli housutkin ;) He vain joutuvat maksamaan housuista, ruoasta, lääkkeistä, kokeista ja hoidosta erikseen. Lääkärinkoulutus kestää täällä kuulemma 2 vuotta, kun taas sairaanhoitajan vähintään 3-4 vuotta. Toisella osastolla olleille suomalaisille oli tullut juttelemaan 23-vuotias neurokirurgi. Lääkärinkierrolla ei ole ollenkaan hoitajaa. Tänä aamuna kierrolla oli 8 lääkäriä, jotka pysyivät kokoajan yhdessä. Aamulla hoitajat ainoastaan petasivat vuoteet, en nähnyt kenenkään auttavan potilaita pesuissa. Pesut kuuluvat ehkä omaisen tehtäviin… Me saatiin omat potilaat. Mun potilaita olivat kaksi paappaa. Esittäydyttiin heille kiinaksi ja siinäpä se :)

 

Tanaan on ollut kaikkein lampimin paiva tahanastisista, aurinkoista ja noin 20 plussaa. Arveltiin lahtee kohta kavelylle... Netti toimii maybe tomorrow!